De camouflageverf die de giftige stof chroom-6 bevat is niet alleen kankerverwekkend, maar kan ook de vruchtbaarheid aantasten en afwijkingen in het dna en in dat van het nageslacht veroorzaken. 

Dat zei toxicoloog aan de Universiteit Utrecht Martin van den Berg zaterdagavond in Eenvandaag.

Werknemers van defensie hebben tot eind jaren negentig op minimaal vijftien werkplaatsen onbeschermd met de giftige verf gewerkt. Volgens Van den Berg heeft chroom-6 mogelijk invloed op de kwaliteit van het sperma van de medewerkers.

Uit een onderzoek onder metaalarbeiders in India, die lange tijd vrijwel onbeschermd met chroom-6 werkten, is gebleken dat hun vruchtbaarheid 'drastisch' is afgenomen. De toxicoloog raadt het ministerie van Defensie dan ook aan om vruchtbaarheidsproblemen en problemen met de zwangerschap mee te nemen in het onderzoek naar de kwestie.

Letselschadeadvocaat Yme Drost, die honderdveertig zieke ex-werknemers vertegenwoordigt, juicht dat voorstel toe. "Nu we dit alles weten, zou defensie haar verantwoordelijkheid moeten oppakken en alle mensen die met chroom-6 in aanraking zijn geweest goed moeten monitoren. Dat geldt ook voor eventuele nakomelingen."