De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) controleert niet actief of zorgverleners met een beroepsverbod zich hier ook aan houden.

Dat meldt het onderzoeksjournalistieke platform Altijd Wat Monitor van de NCRV.

In Nederland kunnen zorgverleners door IGZ of het medisch tuchtcollege een beperkende maatregel opgelegd krijgen. Dat betekent dat ze hun vak geheel of gedeeltelijk niet meer mogen uitoefenen. Met een beroepsverbod komen zij vervolgens in het BIG-register, een registratiesysteem voor zorgverleners en op een 'zwarte lijst' te staan.

"Goede controle is essentieel voor een goed functionerend registratiesysteem", zegt Sandra de Jong van de Consumentenbond. "Het is een grote tekortkoming  dat de controle ontbreekt en die moet er zo spoedig mogelijk komen."

"Dat die lijst niet gecontroleerd wordt, begrijp ik niet", zegt letselschade-expert Yme Drost, die honderden slachtoffers van de omstreden neuroloog Jansen Steur bijstond. "Ik vind dat de Inspectie ervoor moet zorgen dat de lijst klopt, dat heeft direct te maken met de kwaliteit van de gezondheidszorg."

Openbare lijst

Als een zorgverlener een maatregel opgelegd krijgt, wordt dit openbaar gemaakt via het BIG-register en de  'zwarte lijst’. Deze openbare lijst moet er volgens IGZ voor zorgen dat patiënten en zorginstellingen op de hoogte zijn van een tijdelijk of geheel beroepsverbod.

Pas als patiënten, collega’s in de zorg of zorginstellingen aan de bel trekken komt IGZ in actie. "Het openbaar maken van beroepsbeperkingen van slecht functionerende artsen en andere zorgprofessionals sluit aan op het beter beschermen van patiëntenrechten", stelt de IGZ. "Daarmee wordt de kans vergroot dat wordt gesignaleerd dat een beroepsbeoefenaar zich niet aan de maatregel houdt. Zodra daarvan melding wordt gemaakt, zal de IGZ ingrijpen."

Verantwoordelijkheid

Hierdoor wordt de maatschappij verantwoordelijk gemaakt voor het controleren van artsen met een beroepsverbod. Een Kamermeerderheid van VVD, CDA, PVV, D66 en SP vindt dat dit de verantwoordelijkheid is van de IGZ en wil dat de inspectie gaat controleren.

De fracties vinden dat de zorgverleners die niet meer mogen werken op z’n minst door middel van een steekproef moeten worden gecontroleerd.

Altijd Wat Monitor wordt maandag 1 september uitgezonden om 21.25 uur op NPO 2.