Medewerkers van de Universiteit Maastricht (UM) zijn bedreigd in verband met het mogelijke gebruik van labradors als proefdieren. 

De UM heeft aangifte gedaan bij de politie, bevestigde een woordvoerder van de universiteit vrijdag berichtgeving in de Limburgse kranten.

De bedreigingen volgden op de aankondiging van de Anti Dierproeven Coalitie (ADC) actie te gaan voeren tegen het voornemen om 39 labradors voor dierproeven te gebruiken.

Meer dan 100.000 mensen tekenden een petitie tegen de proeven waarbij de honden een pacemaker krijgen en vervolgens hartfalen wordt opgewekt bij de dieren.

De publiciteit leidde tot een groot aantal boze telefoontjes en e-mails. De UM heeft de proeven inmiddels opgeschort.

Moeilijker

Woordvoerder Robert Molenaar van de ADC neemt vrijdag afstand van de dreigementen. ''We zijn hier niet van gediend. We willen juist in gesprek met de UM en bedreigingen horen daar niet bij. Mensen die dat doen maken het voor ons moeilijker om die labradors te redden.''

De ADC heeft voor maandag een demonstratie aangekondigd bij het dierproevencentrum. "Wij eisen volledige stopzetting van dierproeven en vrijlating van de dieren. Wij zijn bereid om alle proefdieren op te vangen."