Minstens één hersengebied is bij ouderen net zo goed als bij jongeren. Nieuw onderzoek laat zien dat op het gebied van ruimtelijk inzicht de hersenen informatie op een zelfde manier blijven verwerken.

Onderzoekers van de University of Adelaide in Australië vergeleken de hersenen van 60 jongeren (18 tot 38 jaar) en ouderen (55 tot 95 jaar).

Ruimtelijk inzicht is een mentale vaardigheid die dient om je te kunnen oriënteren en positioneren in een ruimtelijke leefomgeving. Het is belangrijk voor bijvoorbeeld lopen, auto rijden en het oppakken en gebruiken van dingen.

"Ons onderzoek laat zien dat oudere en jongere volwassen op dezelfde manier scoren op verschillende tests van ruimtelijk inzicht", legt onderzoeker Joanna Brooks uit. "Ouderen en jongeren reageerden ook op dezelfde manier op taken, zowel bij aanraken, zien en horen."

Hersengebieden

Volgens Brooks wijzen de resultaten erop dat sommige hersengebieden beschermd worden tegen het ouder worden. In sommige gebieden lijkt geen sprake te zijn van cognitieve achteruitgang. Brooks: "Hopelijk kan vervolgonderzoek ons helpen beter inzicht te krijgen in waarom sommige hersengebieden gevoeliger zijn voor ouder worden dan anderen."

De bevindingen zijn gepresenteerd op een bijeenkomst van de Australasian Cognitive Neuroscience Society. Het betreft de eerste voorzichtige resultaten van een onderzoek.