Dikke kleuters pesten vaker

Jonge kinderen met overgewicht die worden gepest, pesten ook vaker. Vooral jongens gooien op jonge leeftijd hun gewicht in de strijd. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC en de Rotterdamse GGD.

Meer dan een op de drie kleuters pest of wordt iedere maand gepest op school. Van de kinderen met obesitas is 28 procent zowel slachtoffer als pester.

Onder kinderen met een normaal gewicht is dat dertien procent, vertelt onderzoeker Pauline Jansen. Bij de kinderen die alleen slachtoffer of pester zijn, zijn die verschillen volgens haar niet zo opvallend.

Dat kinderen met overgewicht meer worden gepest dan andere kinderen, was volgens Jansen al bekend. "Maar nu blijkt dat dikke kinderen zelf ook vaker pesten. Dit gebeurt al in de eerste klassen van de lagere school. Dat is veel eerder dan wij aanvankelijk dachten."

Overgewicht

Jansen vindt het opvallend dat overgewicht bij zulke jonge kinderen al invloed heeft op het pestgedrag.

"De huidige antipestprogramma's worden gebruikt bij oudere kinderen in de middelste en hoogste klassen van de lagere school. Het is de vraag of deze programma's ook effectief zijn bij jongere kinderen op de kleuterschool en of het betrokkenheid bij pesten onder te zware kinderen kan voorkomen."

Het onderzoek is gehouden onder 5- en 6-jarige kinderen en leraren op scholen in Rotterdam en omstreken. De resultaten verschijnen deze week in de onlineversie van het wetenschappelijke tijdschrift Pediatrics.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie