Snel aankomen tijdens de kinder- en tienerjaren verhoogt de kans op overgewicht op volwassen leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek van onder andere de universiteit van Bonn.

De onderzoekers analyseerden gegevens uit de DONALD-studie, een langlopend onderzoeksproject waarin sinds 1985 deelnemers worden gevolgd vanaf hun eerste levensjaren tot hun volwassenheid.

Van deze deelnemers wordt uitgebreide informatie over hun voeding, groei en ontwikkeling gemeten en bijgehouden.

Het onderzoek was gericht op drie belangrijke ontwikkelingsfasen van kind naar volwassene: de eerste levensjaren (0-2 jaar), de kindertijd (3-8 jaar) en de pubertijd (9-15 jaar). De onderzoekers keken naar mogelijke verbanden tussen gewichtstoename tijdens deze drie fasen en het gewicht op volwassen leeftijd (18-25 jaar).

Grotere vetmassa

Uit hun analyses blijkt dat er met name een sterk verband is tussen gewichtstoename tijdens de kindertijd en de pubertijd en de hoeveelheid vetmassa op volwassen leeftijd. De deelnemers aan het onderzoek die de snelste gewichtstoename hadden tijdens de kindertijd en de pubertijd hadden namelijk later als volwassenen vaker een grotere vetmassa.

De onderzoeksresultaten maken het belang van een gezonde leefstijl vanaf een vroege leeftijd duidelijk. Hoe eerder kinderen een gezonde leefstijl aanleren, hoe beter. Dat is niet alleen belangrijk voor de gezondheid tijdens de kinderjaren, maar ook op latere leeftijd.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, dat de studie financierde, benadrukt het belang van een gezond gewicht ter preventie van kanker op latere leeftijd. Overgewicht verhoogt namelijk het risico op darm-, slokdarm-, alvleesklier-, nier-, baarmoeder-, borst- (bij vrouwen na de menopauze), galblaas-, en eierstokkanker.