Zaterdag 20 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
overgang

'Ziekteverzuim daalt door trainingen overgang'

Het ziekteverzuim bij bedrijven kan flink afnemen door medewerkers te scholen in de klachten die vrouwen in de overgang ervaren. 
Door Novum

Dat meldt het televisieprogramma Hollandse Zaken van Omroep MAX op basis van gesprekken met verschillende bedrijven. In cursussen leren werkgevers onder meer hoe ze ziekmeldingen van vrouwen kunnen voorkomen.

Zo zag thuiszorgorganisatie De Nieuwe Zorg Thuis uit Meppel het ziekteverzuim onder vrouwelijk personeel met zo'n dertig procent dalen, nadat alle zeshonderd medewerkers een cursus over de overgang hadden gevolgd.

Tientallen bedrijven hebben de trainingen volgens het televisieprogramma, dat woensdagavond wordt uitgezonden, inmiddels aan hun personeel gegeven.

Klachten

Vrouwen in de overgang hebben relatief vaak klachten die leiden tot ziekmeldingen, terwijl ze dat eigenlijk helemaal niet zijn. Door stemmingswisselingen en opvliegers slapen veel vrouwen bijvoorbeeld nachtenlang niet.

Werkgevers kunnen daar volgens het tv-programma eenvoudig op inspelen door een werkneemster de ochtend uit te laten slapen. Zo zou het ziekteverzuim enorm dalen.

Nederland telt bijna een miljoen vrouwen tussen de 48 en 54 jaar, de leeftijdsgroep waarbinnen de meesten vrouwen in de overgang zitten. Onduidelijk is hoeveel vrouwen precies met de klachten kampen.


Lees meer over:
overgang

Aanbevolen artikelen