Zaterdag 25 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
hart

'Te veel bewegen niet goed na hartaanval'

Mensen die een hartaanval overleefd hebben, worden vaak aangemoedigd om regelmatig te bewegen. Nieuw onderzoek laat echter zien dat te veel bewegen ook schadelijk kan zijn voor de gezondheid van hart- en bloedvaten.

"Meer is niet altijd beter", aldus onderzoeker Paul Williams van het Lawrence Berkeley National Laboratory. Samen met zijn collega's bestudeerde Williams bijna 2400 overlevers van een hartaanval gedurende tien jaar. In de loop van het onderzoek overleden 526 deelnemers als gevolg van een hartaanval of hartziekten.

Over het algemeen zorgde beweging voor een afname in het risico op overlijden aan een hartaanval met ongeveer 65 procent. Mensen die echter meer dan 48 kilometer per week renden of meer dan 77 kilometer per week wandelden verdubbelden hun risico juist.

Omdat het onderzoek uitgevoerd is onder overlevers van een hartaanval is het niet duidelijk of het resultaat ook voor gezonde volwassenen die intensief sporten geldt.

Norm

Volgens Williams is het toch beter om de aanbevolen beweegnormen te overschrijden dan net aan te halen. Slechts 6 procent van de deelnemers aan het onderzoek bewoog te veel. Waarom bij deze laatste groep deelnemers het risico op overlijden als gevolg van een hartziekte hoger was, kon Williams niet verklaren.

De resultaten van het onderzoek zijn online gepubliceerd in Mayo Clinic Proceedings.

Aanbevolen artikelen