Een gen dat verantwoordelijk is voor een hoog risico op tumoren in onder meer de alvleesklier en de hypofyse, blijkt ook een hoger risico op borstkanker met zich mee te brengen. 

Het gaat om een mutatie van het MEN1-gen. Vrouwen met dit gen hebben een bijna drie keer zo hoge kans op borstkanker. Ook treedt de ziekte bij hen op een relatief jonge leeftijd op.

Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht. Het academisch ziekenhuis bracht de resultaten donderdag naar buiten.

Het gen is overigens zeer zeldzaam: in Nederland hebben ongeveer vierhonderd mensen het. Volgens onderzoeker Gerlof Valk gaat het om een belangrijke ontdekking, die ertoe zou moeten leiden dat alle vrouwen met dit gen vanaf jonge leeftijd intensief gescreend worden op borstkanker.

Preventief

Een ander borstkankergen is het BRCA-gen. Vrouwen met een BRCA-genmutatie hebben nog een veel hoger risico op borstkanker dan draagsters van het gemuteerde MEN1-gen. Sommige vrouwen met het gemuteerde BRCA-gen laten hun borsten preventief verwijderen om te voorkomen dat ze borstkanker krijgen.

Deze ingrijpende operatie kreeg vorig jaar wereldwijde aandacht toen actrice Angelina Jolie liet weten haar borsten preventief te hebben laten amputeren omdat ze draagster is van het gen.

Beide 'borstkankergenen' zijn erfelijk.