De meeste vrouwen weten wel dat ze het alarmnummer moeten bellen als ze een beroerte krijgen. Velen herkennen de verschijnselen van een beroerte echter niet. 

Dat blijkt uit een onderzoek van de American Heart Association, die onderzoek deed onder ruim 1200 vrouwen. Meer dan 20 procent bleek geen enkel teken dat op een beroerte wijst te kennen.

Ongeveer de helft wist wel dat een verdoofd gevoel of verlamming aan één kant van het lichaam (waaronder in het gezicht of in lichaamsdelen) kan wijzen op een beroerte.

44 procent was ervan op de hoogte dat problemen met praten te maken kunnen hebben met een beroerte. Bijna 25 procent herkende plotselinge hevige hoofdpijn, onverklaarbare duizeligheid en ineens slecht zien met één oog als teken van een beroerte.

Verschijnselen

Hoe eerder een beroerte herkend en behandeld wordt, hoe groter de kans is dat de schade beperkt kan worden. Verschijnselen die kunnen wijzen op een beroerte zijn een scheve mond of scheefhangende mondhoek, een verlamde arm of been en onduidelijk spreken of niet meer uit de woorden kunnen komen.