Extreme temperaturen - zowel hoge als lage - zorgen ervoor dat er meer mensen overlijden aan hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een onderzoek van het Duitse Helmholtz Zentrum.

De onderzoekers keken naar 188.000 sterfgevallen ten gevolge van hart- en vaatziekten tussen 1990 and 2006 in de Duitse steden München, Neurenberg en Augsburg.

Zo konden ze aantonen dat het aantal sterfgevallen significant toenam als de temperatuur steeg van 20 naar 25 graden Celsius of juist daalde van -1 naar -8 graden Celsius.

Hoewel het effect van warmte maar een dag of twee aanhield, had koud weer nog tot twee weken lang effect op het aantal sterfgevallen. Het effect was het grootst onder ouderen. Vooral de impact op het sterftecijfer als gevolg van hartfalen, hartritmestoornissen en beroertes was opvallend.

Bloedstolling

Waarom de temperatuur het aantal sterfgevallen doet toenemen, is nog niet helemaal duidelijk. Wel is bekend dat hoge temperaturen - naast andere oorzaken - de bloedstolling kunnen beïnvloeden omdat warmte het bloed stroperiger maakt, wat het risico op trombose vergroot. Daarnaast hebben dalende temperaturen invloed op de bloeddruk.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het tijdschrift Heart.