Zweterige handpalmen, een ijzeren greep of juist een slap handje zijn al niet zo prettig. Bovendien breng je via een handdruk meer bacteriën over dan met elke andere begroeting waarbij je je handen gebruikt. 

Dat hebben onderzoekers van de Aberystwyth University in Wales aangetoond.

De onderzoekers doopten een paar steriele handschoenen in bacteriënsoepje, zodat de handschoenen helemaal bedekt waren met E.coli-bacteriën. Deze bacteriën leven van nature in de darmen, maar kunnen ook voorkomen op rauwe voedingsmiddelen. Van sommige typen E.coli-bacteriën kun je een voedselinfectie krijgen.

Met de besmette handschoenen voerden de onderzoekers een aantal begroetingen uit. Zo schudden ze elkaar een aantal keer de hand, met verschillende kracht. Ook gaven ze elkaar ‘high fives’ en ‘fist bumps’, waarbij de gesloten vuisten elkaar raken.

Bij een handdruk bleken er tien keer zo veel bacteriën overgedragen te worden als bij een begroeting waarbij alleen de vuisten elkaar raakten. Een klein contactoppervlak en kort contactmoment vermindert de verspreiding van bacteriën waarschijnlijk.

Handen wassen

Hoewel het misschien een onzinnig experiment lijkt, zit er ook een serieuze kant aan.

"Tijdens een griepepidemie of in een ziekenhuis waar antibioticaresistente bacteriën voorkomen, is een handdruk misschien iets om over na te denken", zegt Dave Whitworth.

Grondig de handen wassen na elk toiletbezoek helpt overigens ook de verspreiding van ziekteverwekkers voorkomen.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het American Journal of Infection Control.