Volwassenen eten gemiddeld 92 procent van hun bord leeg, maar kinderen komen niet verder dan gemiddeld 59 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van Cornell University.

De onderzoekers lieten 1179 mensen uit 8 verschillende landen, waaronder Nederland en de Verenigde Staten, zelf hun maaltijd opscheppen. Vervolgens bekeken ze hoeveel de proefpersonen daarvan opaten onder verschillende omstandigheden.

Over het algemeen bleken volwassenen bijna alles op te eten wat ze hadden opgeschept, namelijk gemiddeld 91,7 procent. Van maaltijden ging meer op (92,8 procent) dan van snacks (76,1 procent).

Ze aten meer als ze niet afgeleid werden (97,1 procent) dan wanneer ze wel werden afgeleid (88,8 procent). Wil je afvallen, dan kun je dus maar beter niet te veel opscheppen, want meestal gaat bijna alles op.

Kinderen

Volgens de onderzoekers kunnen volwassenen van tevoren goed inschatten hoeveel ze willen eten en verklaart dat in ieder geval gedeeltelijk waarom we meestal ons bord leegeten. Voor kinderen gaat dat niet op. Uit een analyse onder 326 deelnemers van 18 jaar en jonger bleek dat zijn gemiddeld maar 59 procent van hun maaltijd op krijgen.

"Dit zou zo kunnen zijn omdat kinderen niet zo zeker weten of ze bepaald voedsel wel lekker zullen vinden. Dit is in ieder geval goed nieuws voor ouders die gefrustreerd zijn omdat hun kinderen hun bord niet leegeten. Er zijn er maar weinig die dat wel doen", zegt Brian Wansink.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het International Journal of Obesity.