Door regelmatig probiotica te nuttigen, zou de bloeddruk iets kunnen verbeteren. Dat blijkt uit nieuw onderzoek aan de Griffith Health Institute and School of Medicine in Australië.

De onderzoekers bestudeerden negen eerdere onderzoeken naar de bloeddruk en probioticaconsumptie bij 543 volwassen. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Hypertension.

"Uit de studies die we bekeken hebben bleek dat probiotica onderdeel kunnen zijn van een gezonde leefstijl om een hoge bloeddruk te verlagen of een gezonde bloeddruk te behouden", legt onderzoeker Jing Sun uit. "Dit betreft onder andere probiotica in yoghurt, bepaalde kazen, maar ook voedingssupplementen."

Resultaten

De probiotica verlaagden onder andere de systolische bloeddruk (bovendruk) met gemiddeld 3,6 mmHg en de diastolische bloeddruk (onderdruk) met 2,4 mmHG. De positieve effecten van de probiotica waren het grootst bij mensen met een bloeddruk van 130/85 of hoger. Bij deze waarde spreken we van een verhoogde bloeddruk.

De proefpersonen moesten de probiotica langer dan acht weken gebruiken om een effect te verkrijgen. Verder verlaagden probiotica met verschillende bacteriën de bloeddruk aanzienlijk meer dan probiotica met maar een bacteriesoort. De concentratie bacteriën had ook invloed.

Vervolg

"We denken dat probiotica de bloeddruk positief beïnvloeden vanwege andere effecten op de gezondheid waaronder het verbeteren van het cholesterol, de bloedsuikerspiegel en insulineresistentie", aldus Sun. "Daarnaast hebben probiotica mogelijk ook invloed op het hormoonsysteem dat de bloeddruk en vochtbalans reguleert."

De onderzochte studies zijn kleinschalig en van korte duur. Vervolgonderzoek is dus nog nodig voordat artsen aan alle patiënten probiotica gaan adviseren.