Deense wetenschappers hebben honderden nieuwe darmbacteriën en darmvirussen in kaart gebracht.

De onderzoekers identificeerden vijfhonderd micro-organismen en achthonderd bacteriële virussen in menselijke darmen, die tot nu toe onbekend waren.

Ook zochten ze uit welke bacteriën worden aangevallen door welke virussen.

De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Biotechnology.

Overzicht

De wetenschappers maakten bij hun onderzoek gebruik van een nieuwe methode, waarbij micro-organismen en virussen in kaart werden gebracht aan de hand van specifieke DNA-kenmerken in genetische materiaal uit de darmen van vele honderden proefpersonen.  

"Dit geeft ons een overzicht dat we nooit eerder hebben gehad", verklaart hoofonderzoeker Henrik Bjorn Nielsen op de nieuwssite van de Technical University of Denmark.

Tot nu toe waren er slechts tweehonderd tot driehonderd darmbacteriën bekend. De nieuwe bevindingen kunnen volgens de wetenschappers leiden tot een beter begrip van ziektes als diabetes type 2 en obesitas.

Medicijn

Mogelijk kunnen dit soort ziektes in de toekomst ook beter worden behandeld aan de hand van de nieuwe kennis over de interactie tussen virussen en bacteriën in de darmen.

"Het zou ideaal zijn als we bepaalde bacteriën straks kunnen toevoegen of verwijderen uit het darmsysteem om de darmen gezonder te maken", aldus onderzoeker Sören Brunak. 

Volgens hoofdonderzoeker Bjorn Nielsen zal het echter nog wel even duren voordat bacteriën of bacteriële virussen kunnen worden ingezet als medicijn. "Het is van het grootste belang dat we nog veel meer relaties in kaart brengen tussen bacteriën en virussen."