Bijna veertig landen gaan samenwerken om mensen aan te zetten tot verantwoord gebruik van antibiotica. 

Daarover zijn donderdag afspraken gemaakt op de tweede dag van de internationale conferentie over antibioticaresistentie in Den Haag.

''De experts zijn het erover eens dat antibiotica-resistentie een grote dreiging is. Maar veel mensen kennen de gevaren niet en vragen hun huisarts nog steeds om antibiotica als het niet echt nodig is. Mensen moeten weten hoe groot het probleem is", aldus staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken).

Steeds meer bacteriën worden ongevoelig voor antibiotica. Slordig en overmatig gebruik kan ertoe leiden dat mensen resistent voor antibiotica worden, waardoor die steeds minder vaak aanslaan.

Het risico bestaat dan dat ziektes als longontsteking of blaasontsteking straks niet meer bestreden kunnen worden.

Reductie

Nederland heeft het overmatig gebruik van antibiotica in de veehouderij de afgelopen vijf jaar al met 58 procent teruggedrongen, maar wil volgend jaar een reductie van 70 procent hebben bereikt.

Overmatig gebruik van antibiotica in de veehouderij kan ertoe leiden dat mensen er resistent voor worden. Naast Nederland wordt het verband tussen antibioticagebruik voor dieren en resistentie bij mensen nu ook onderkend door landen als de Verenigde Staten, China en Rusland.

Mondiale aanpak

Omdat bacteriën zich niets aantrekken van landsgrenzen, maakte minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zich al langer sterk voor een mondiale aanpak. Zij organiseerde daarom samen met Dijksma de tweedaagse conferentie in het Haagse Vredespaleis. Die bracht een recordaantal bewindslieden van Volksgezondheid en Landbouw uit verschillende landen bijeen.