Kankerpatiënten die in het Nijmeegse Radboudumc worden geopereerd krijgen vanaf volgend jaar direct na de operatie te horen of ze kankervrij zijn. 

Nu is het nog gebruikelijk dat het tot twee weken duurt voordat duidelijk is of alle kwaadaardige cellen zijn verwijderd.

Het ziekenhuis onthult vrijdag plannen voor drie speciale operatiekamers, waarin verschillende specialisten samenwerken, schrijft Trouw.

Bij de eendagsaanpak wordt in een keer een tumor verwijderd, röntgenonderzoek gedaan en door een patholoog gekeken of er geen resten van de ziekte achterblijven rond de plek van de tumor. Die aanpak is volgens het ziekenhuis nieuw.

Minder vaak

Naast het verdwijnen van de wachttijd is ook een groot voordeel dat patiënten minder vaak opnieuw onder het mes hoeven om achtergebleven resten te verwijderen. Ook zal een aanvullende behandeling met chemo of bestraling bijna niet meer nodig zijn. Nu gebeurt dat nog bij 20 tot 30 procent van de patiënten na een operatie.

De operatiekamers moeten volgend jaar klaar zijn. Mensen met prostaatkanker, gynaecologische tumoren en hoofd-halskanker kunnen er als eerste terecht. In een tweede fase komen andere kankervormen, zoals borstkanker, erbij. Voor mensen die de nieuwe aanpak te gehaast vinden, blijft de huidige manier van behandelen ook beschikbaar. Een kwart van de huidige patiënten voelt niets voor de eendagsoperaties.