Donderdag 18 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Zomerweer in Vlissingen

'Waarschuwingen voor gevaren zonneschijn slaan door'

Waarschuwingen van artsen voor te veel blootstelling aan zonneschijn zijn terecht, maar de adviezen slaan door en zijn vaak onnodig negatief en eenzijdig.
Door NU.nl

Dat stelt dermatoloog Han van der Rhee, auteur van het recentelijk verschenen boek ZonWijzer. "Die waarschuwingen schieten hun doel voorbij", zegt Van der Rhee vrijdag in een gesprek met NU.nl.

Door voortdurend de alarmbellen te laten rinkelen, ontstaat volgens Van der Rhee onterecht een angstbeeld. ''Mensen denken nu dat ze al huidkanker kunnen krijgen als ze hun hoofd buiten de deur steken.''

Van der Rhee stelt het anders: de zon is juist heel goed en gezond voor het menselijk lichaam. ''Als je verstandig omgaat met de zon, is er niks mis mee.''

Het is al langer bekend dat zonlicht goed is voor de aanmaak van vitamine D, huidaandoeningen als eczeem en psoriasis vermindert en zorgt voor een prettiger gemoedstoestand. Maar, stelt de dermatoloog, de laatste tien jaar stapelen de wetenschappelijke bewijzen zich op dat de zon veel meer doet.

Van der Rhee bekeek en bundelde tal van recente internationale onderzoeken en concludeert: je kunt heel goed van de zon genieten zonder al te veel risico te lopen.

Sterker, zonlicht helpt ook ernstige ziektes als borst- en protstaatkanker, multiple sclerose , hoge bloeddruk en mogelijk zelfs suikerziekte te voorkomen. ''Zo blijkt bijvoorbeeld uit proeven met ratten en muizen dat tumoren minder snel groeien als ze worden blootgesteld aan zonlicht en zelfs dat het ontstaan ervan wordt voorkomen'', zegt hij.

Van der Rhee benadrukt dat hij niet blind is voor de gevaren van een overmaat aan zonnestralen. Maar dat wil niet zeggen dat de zon ''per definitie'' een gevaar vormt, zo betoogt hij.

Aanbevolen artikelen