Uitstelgedrag is mogelijk een oorzaak voor chronisch slaapgebrek. Wie vervelende karweitjes voor zich uit schuift, is vaak ook geneigd later naar bed te gaan dan gepland.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht.

Nederlanders zijn de afgelopen jaren steeds minder gaan slapen. Tegenwoordig wordt er gemiddeld een uur minder geslapen dan veertig jaar geleden. Mogelijke oorzaken hiervoor zijn stress, werkdruk en de 24-uurs samenleving. Maar volgens de onderzoekers hebben mensen het deels in eigen hand.

Eén van de onderzoekers, gezondheidspsycholoog Floor Kroese, noemt uitstelgedrag een 'relevante factor' bij het ontstaan van vermoeidheid en slaapgebrek. 

Volgens Kroese vinden mensen het niet zozeer vervelend om naar bed te gaan, maar kijken ze nog even naar hun favoriete televisieserie of spelen ze nog een videospelletje.

Dat dit vaak voorkomt weet de onderzoekster uit een andere studie die ze binnenkort ook publiceert. Daaruit blijkt dat de helft van de Nederlanders meer dan één keer per week later naar bed gaat dan nodig of wenselijk was.