Asielzoekers hebben twee keer zo vaak diabetes als de gemiddelde Nederlander. Ongeveer twee op de honderd asielzoekers in opvangcentra hebben diabetes.

Dat hebben het AMC in Amsterdam en de GGD vrijdag gemeld.

Volgens AMC-onderzoekster Simone Goosen komt de ziekte het meest voor bij asielzoekers uit Somalië, Soedan en Sri Lanka. Diabetes blijkt al vanaf jonge leeftijd vaker voor te komen bij asielzoekers uit deze landen. Oorzaken voor de verhoogde kans op diabetes zijn onder meer stress en ondervoeding.

Goosen deed een uitgebreide studie naar de gezondheid van een groep asielzoekers die tussen 2002 en 2008 in opvangcentra in Nederland verbleven. Ze onderzocht hiervoor 60.000 medische dossiers.

Volgens haar is het voor het eerst dat op zo'n grote schaal een dergelijk onderzoek is uitgevoerd. De diabetescijfers gelden volgens de onderzoekster ook voor de huidige populatie asielzoekers.

Maatregelen

Volgens Goosen woonden op 1 januari 2014 15.300 asielzoekers in de opvangcentra van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Goosen, die vrijdag promoveert op haar onderzoek, pleit in haar onderzoek voor maatregelen. Zo zouden asielzoekers in opvangcentra meer moeten worden gestimuleerd om te bewegen en gezond te eten, aldus de onderzoekster.