Gezinsleden van dierenartsen die werken met varkens en kalveren zouden bij opname in het ziekenhuis standaard moeten worden getest op de ziekenhuisbacterie MRSA.

Daarvoor pleit onderzoeker Erwin Verkade van het VUmc in Amsterdam. De kans dat ze drager zijn van de resistente bacterie is namelijk groter dan gemiddeld.

Het academisch ziekenhuis bracht de resultaten van zijn onderzoek donderdag naar buiten.

Ziekenhuizen controleren al standaard bepaalde risicogroepen op de MRSA-bacterie, zoals dierenartsen en mensen die in een buitenlands ziekenhuis hebben gelegen. De bacterie komt in het buitenland veel vaker voor dan in Nederland en dierenartsen zijn vaak drager van een vee-gerelateerde variant van de bacterie.

Uit het onderzoek van Verkade blijkt nu dat ook gezinsleden van dierenartsen veel vaker besmet zijn met de bacterie dan de rest van de bevolking. Een op de duizend Nederlanders is drager, en de kans dat iemand die in hetzelfde huis woont als een dierenarts de MRSA-bacterie bij zich draagt is 4 procent. Dat is bijna even groot als de kans dat iemand in een buitenlands ziekenhuis de bacterie oploopt, zegt Verkade. Gezinsleden van dierenartsen worden nu nog niet standaard getest, maar dat zou wel moeten gebeuren, aldus de onderzoeker.

Mensen kunnen de MRSA bacterie bij zich dragen zonder ziek te zijn. Bij mensen met een verminderde weerstand kan de bacterie echter wel ernstige gevolgen hebben. Omdat MRSA slecht te bestrijden is met antibiotica vormt de bacterie vooral voor ziekenhuizen en andere zorginstellingen een probleem.

Verkade hoopt vrijdag te promoveren op zijn onderzoek.