'Vogelgriep bevat alle ingrediënten voor pandemie'

De vogelgriep bevat alle genetische ingrediënten om te evolueren tot een virus dat een wereldwijde epidemie kan veroorzaken, zo blijkt uit nieuw onderzoek. 

Acht genetische elementen die voorkomen in verschillende varianten van de vogelgriep kunnen samen een virus vormen dat veel lijkt op de Spaanse griep.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Wisconsin-Madison in het wetenschappelijk tijdschrift Cell Host & Microbe.

De Spaanse griep eiste in 1918 de levens van naar schatting 50 miljoen mensen.

Laboratorium

De wetenschappers creëerden in hun laboratorium een nieuw virus uit acht genen van verschillende vogelgriepvaranten die in de vrije natuur voorkomen.

Ze slaagden erin om het virus genetisch gezien veel op de Spaanse griep te laten lijken.

Bij een test op fretten bleek dat het kunstmatig gecreërde virus niet dodelijk was en zich ook niet verspreidde onder de dieren. Maar volgens de wetenschappers kan er na een paar simpele mutaties al een variant ontstaan die wel dodelijk is en in theorie voor een pandemie kan zorgen.

Gevaarlijk

"Het punt van onze studie was om te bepalen hoe gevaarlijk de vogelvirussen zijn die op dit moment circuleren in het wild", verklaart hoofdonderzoeker Yoshihiro Kawaoka op de nieuwssite van de Universiteit van Wisconsin-Madison.

"Virussen met genen die zijn gerelateerd aan het virus uit 1918 komen nog gewoon voor in de vrije natuur", verklaart onderzoeker Colin Russell op nieuwsite New Scientist

De wetenschappers hopen met hun studie uiteindelijk precies in kaart te brengen welke virussen het gevaar van een pandemie in zich hebben. "We zouden onze voorbereidingsmaatregelen op een pandemie dan beter kunnen focussen", aldus Kawaoka.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie