Dinsdag 9 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
arts dokter ziekenhuis

Artsen voorkomen meer gevallen van darmkanker

Nederlandse artsen hebben dit jaar 170 meer dikke darmgezwellen weggehaald dan in 2013. Deze goedaardige gezwellen kunnen mogelijk uitgroeien tot darmkanker als ze niet op tijd worden ontdekt en verwijderd.
Door NU.nl/Lennart t Hart

Dat blijkt uit een onderzoek naar de kwaliteit van dikke darmonderzoeken (coloscopieën) dat werd gehouden onder zeven ziekenhuizen in samenwerking met Achmea.

Bij een goed uitgevoerde coloscopie is de kans op darmkanker in de tien jaar na het onderzoek tien tot vijftien keer lager dan bij een slecht uitgevoerde coloscopie. Jaarlijks ondergaan 200.000 Nederlanders dit onderzoek.

De verbeterde prestaties zijn volgens bestuursvoorzitter Ernst Kuipers van het Erasmus MC te danken aan "een verbeterde techniek, herkenning van poliepen en door het vaak te doen". In het verleden werd er volgens Kuipers tussen endoscopisten te weinig samengewerkt, waardoor er een duidelijke behandelmethode ontbrak. 

Om de onderzoeken beter te laten slagen gaan de ziekenhuizen patiënten ook beter voorlichten. Hiermee willen artsen ervoor zorgen dat de darmen van patiënten helemaal schoon zijn voordat het onderzoek begint. 

De Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen (MDL) is blij met de medische ontwikkelingen en gaat ervoor zorgen dat alle ziekenhuizen de manier van onderzoek gaan overnemen.


Lees meer over:

darmkanker

Aanbevolen artikelen