De Europese gezamenlijke campagne tegen bootmigranten blijkt ook voor de Europese mariniers niet risicoloos te verlopen. Bij acht Italiaanse mariniers die betrokken zijn bij operatie Mare Nostrum (Onze Zee) is tbc, ofwel tuberculose vastgesteld. 

Daarover berichten diverse Italiaanse media dinsdag.

''Er zijn acht van onze soldaten die weliswaar geen symptomen van de ziekte vertonen, maar wel positief hebben getest op tbc'', zei de Italiaanse chef-staf van de marine Giuseppe De Giorgi. ''Het aantal besmette personeelsleden is nog altijd beduidend lager dan het landelijk gemiddelde.''

Tbc is een ernstige, soms besmettelijke bacteriële infectieziekte die dodelijk kan zijn. Dankzij een mix van verschillende antibiotica is tuberculose tegenwoordig goed te behandelen. Toch krijgen volgens het Nederlandse KNCV Tuberculosefonds jaarlijks wereldwijd 9 miljoen mensen tbc en sterven er 1,3 miljoen aan de ziekte.

De Italiaanse strijdkrachten patrouilleren in het kader van de operatie Mare Nostrum in de wateren tussen Italië en Noord-Afrika. Vooral via het vlakbij Afrika gelegen eiland Lampedusa proberen veel immigranten de EU binnen te komen.