Het creëren van embryo's uit het dna van drie personen lijkt een stapje dichterbij. Het Britse vruchtbaarheidscentrum schrijft dinsdag in een rapport dat de techniek "niet onveilig lijkt".

De desbetreffende methode is nog nooit in de praktijk toegepast.

De bevruchtingsmethode is bedoeld om te voorkomen dat vrouwen die dragers zijn van dodelijke genetische aandoeningen, deze aan hun kinderen doorgeven.

Hiervoor moeten aanpassingen worden gedaan in een eicel of een embryo, wat momenteel verboden is in het Verenigd Koninkrijk. De techniek is alleen nog gebruikt bij laboratoriumonderzoek.

Als de methode wordt toegestaan, wordt het Verenigd Koninkrijk het eerste land die het genetisch modificeren van embryo's op deze manier legaliseert.

Het panel van deskundigen dat het rapport opstelde plaatst wel enkele kanttekeningen. "Totdat een gezonde baby wordt geboren, kunnen we niet met honderd procent zekerheid zeggen dat deze technieken veilig zijn", aldus dr. Andy Green die het expertpanel voorzat.

Er bestaat veel kritiek op de techniek. Critici wijzen op de potentiële gevaren van de bevruchtingsmethode. Religieuze instanties vinden de techniek onethisch en in strijd met religieuze voorschriften.