Orthodontisten van het Universitair Medisch Centrum Groningen werken aan de verbetering van beugels en protheses. Ze bekijken momenteel de mogelijkheid van het gebruik van een bacterie dodend materiaal.

De othodontisten testen samen met chemici, microbiologen en een natuurkundige de toepassing van een antibacterieel polymeer. Dit materiaal doodt orale bacteriën zodra ze op het materiaal hechten.

Door beugels en protheses van antibacterieel polymeer te maken, kan worden voorkomen dat er tandplak ontstaat tijdens orhodontistische behandelingen. Het plak hoopt zich vaak op en dit leidt onder meer tot gaatjes.

Het idee is om de beugels en protheses precies passend te maken met behulp van 3D-printtechnieken. Het zal naar verwachting nog enkele jaren duren voordat de eerste bacteriedodende beugels klaar zijn voor gebruik.

40 procent

Volgens het UMCG krijgen steeds meer mensen in Nederland een beugel. Ongeveer 40 procent van de jongeren van twaalf jaar en ouder krijgt een beugel en ook steeds meer volwassenen kiezen voor een rij mooie, rechte tanden.

Uit onderzoek blijkt dat zo’n 60 procent van alle patiënten uiteindelijk problemen ondervindt in deze twee tot drie jaar durende behandeling als gevolg van tandplak.