Onderzoek uitgevoerd tussen 2006 en 2011 laat zien dat chirurgische ingrepen in het weekend, in de middag en in februari het grootste overlijdensrisico met zich meebrengen.

De onderzoekers van het Charité - Universitätsmedizin Berlin (een samenwerkingsverband tussen twee Berlijnse universiteiten) presenteerden hun bevindingen zaterdag op het Euroanaesthesia-congres; een congres van de Europese maatschappij voor anesthesiologie (ESA).

De verzamelde data kwam van in totaal 218.758 patiënten die behandeld werden tussen 2006 en 2011 aan de twee universiteitsziekenhuizen in Berlijn.

Uit de eerste analyse van de data bleek dat er een variatie zat in overlijdensrisico na een operatie gedurende de dag. Ditzelfde bleek van toepassing op week- of weekendbehandelingen en bij verschillende maanden.

Risico

Een operatie in middag werd verbonden met een 21 procent hoger overlijdensrisico dan op andere momenten van de dag. Voor het weekend en de maand februari was dat respectievelijk 22 en 16 procent hoger risico.

Omdat dit slechts de eerste analyse betreft, kunnen er nog geen harde uitspraken over gedaan worden, aldus de onderzoekers.

Volgens de schrijvers bestaat de kans dat verschillende factoren de uitkomst beïnvloeden. Mogelijk heeft het te maken met andere, moeilijk te achterhalen verschillen in verzorging in de middag en in weekenden.

Een andere mogelijkheid is dat mensen die in de middag of in weekenden behandeld werden, een zwaarder ziektebeeld hadden. Daar zal het vervolgonderzoek zich onder andere op richten.