Het Openbaar Ministerie (OM) doet onderzoek naar de oud-bestuurster van het Slotervaartziekenhuis, Aysel Erbudak. 

Zij wordt verdacht van zorgfraude, schrijft de NOS die in het bezit is van een onderzoek van de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam en aanvullende stukken.

De omstreden voormalig bestuursvoorzitter zou 1 miljoen euro zorggeld hebben onttrokken aan het ziekenhuis. Het OM verdenkt Erbudak ervan dat geld uit de kas te hebben gebruikt voor een mislukte grondaankoop in Turkije. De FIOD onderzoekt de zaak.

Het OM wil het bericht noch ontkennen, noch bevestigen en wil alleen kwijt dat ''een 47-jarige vrouw wordt verdacht van het indienen van valse facturen in 2008 namens een bedrijf''. Zij werd hierbij geholpen door een 56-jarige man en een 44-jarige man, aldus een woordvoerster van het OM. Zij worden verdacht van oplichting, witwassen en valsheid in geschrifte.

FIOD

Erbudak heeft aan de NOS laten weten dat ze dinsdag heeft gepraat met de FIOD en dat ze blij is met het uitvoerige onderzoek. Volgens haar zal daaruit naar voren komen dat zij niets onrechtmatigs heeft gedaan.

Erbudak was van 2006 tot 2013 de directeur van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis. Na het mislukken van onderhandelingen met Achmea over een contract werd zij vervolgens in februari vorig jaar geschorst. De Ondernemingskamer gelastte in oktober een onderzoek naar mogelijk wanbeleid.

Juridische strijd

De ex-directeur is tevens verwikkeld in een juridische strijd met het Slotervaartziekenhuis en de voormalige eigenaren over de zeggenschap over het ziekenhuis. Dat kwam in 2006 in handen van Erbudak en haar inmiddels overleden zakenpartner Jan Schram. Zijn erfgenamen denken dat Erbudak nog meer fraude heeft gepleegd. Uit de stukken blijkt dat zij onlangs nog aangifte tegen haar hebben gedaan.