Vrouwen die slecht eten voor ze zwanger worden, hebben 50 procent meer kans op een te vroeg geboren kindje.

Dat schrijven Australische wetenschappers van de Universiteit van Adelaide deze week in The Journal of Nutrition.

De wetenschappers onderzochten het eetpatroon van meer dan driehonderd vrouwen door middel van vraaggesprekken achteraf en vergeleken dat met data over het wel en wee rond de geboortes van hun kinderen.

Ze kwamen er zo achter dat slecht eten voor de zwangerschap de kans op vroeggeboorte vergrootte. Vrouwen die veel vet, suiker en afhaalmaaltijden aten, hadden een 50 procent hogere kans op een te vroeg geboren kindje. Vrouwen die juist veel fruit en eiwitrijk voedsel aten hadden een lagere kans.

Volgens de onderzoekers tonen de resultaten aan dat het belangrijk is om al voor de zwangerschap goed op het eetpatroon te letten. Vroeggeboortes leiden vaak tot gezondheidsproblemen bij de baby en soms zelfs tot sterfte.

Op dit moment wordt wereldwijd een op de tien kinderen te vroeg geboren.