Een tweede Nederlandse patiënt is besmet geraakt met het dodelijke virus MERS-coronavirus. De vrouw is familie van de man bij wie woensdag die diagnose werd gesteld. 

Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag gemeld.

De vrouw raakte net als de man besmet tijdens een reis naar Saudi-Arabië. Zij is opgenomen in het Isala ziekenhuis te Zwolle en wordt in strikte isolatie verpleegd. Haar gezondheidstoestand is stabiel.

Een infectie met MERS kan ernstige luchtwegklachten veroorzaken. Sinds 2012 is er een uitbraak van het virus in het Midden-Oosten en sinds vorige maand is er sprake van een forse toename in het aantal meldingen. 

Spoedzitting

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich steeds meer zorgen over de verspreiding van het MERS-coronavirus, maar de ziekte vormt nog geen wereldwijde medische noodsituatie. Dat liet de VN-organisatie woensdag weten.

Deskundigen van de organisatie vergaderden dinsdag vijf uur lang over de ziekte en kwamen tot de conclusie dat aan de voorwaarden voor een noodsituatie nog niet is voldaan.

Volgens de definitie van de WHO is daarvan pas sprake als het gaat om een uitzonderlijke gebeurtenis die een risico voor andere lidstaten van de WHO vormt en die een gecoördineerde internationale reactie mogelijk noodzakelijk maakt.

Wel roept de WHO landen waar mensen met het virus zijn besmet, op onmiddellijk maatregelen te nemen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Saudi-Arabië

Bij meer dan vijfhonderd mensen in Saudi-Arabië is de ziekte geconstateerd. Zeker 109 van hen zijn overleden. Vanuit Saudi-Arabië heeft de ziekte zich verspreid over buurlanden. 

Dinsdag was al duidelijk geworden dat er in de Verenigde Staten een tweede besmetting was geconstateerd. Het gaat om een gezondheidswerker uit Saudi-Arabië die via Londen, Boston en Atlanta naar de staat Florida was gereisd.

Dromedarissen

Dromedarissen dragen het virus over. De autoriteiten in Saudi-Arabië hebben daarom volgens de krant Saudi Gazette besloten al die dieren in hun land van een chip te voorzien. Daarop moet informatie staan over de fokker en de herkomst van het dier.

Ook is fokkers en handelaren in dromedarissen aangeraden handschoenen en mondkapjes te dragen. Hoe het virus van dier op mens wordt overgedragen, is niet duidelijk.

Vijf dingen die u moet weten over het MERS-virus