In Den Haag is een Nederlandse patiënt met het dodelijke MERS-coronavirus opgenomen. Het gaat om het eerste geval in Nederland ooit. 

Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag gemeld

De man raakte tijdens een bezoek aan Saudi-Arabië besmet met het potentieel dodelijke longvirus en is opgenomen in het Medisch Centrum Haaglanden (Westeinde) in Den Haag. Zijn toestand is stabiel en hij wordt "in strikte isolatie verpleegd". 

Een infectie met MERS kan ernstige luchtwegklachten veroorzaken. Sinds 2012 is er een uitbraak van het virus in het Midden-Oosten en sinds vorige maand is er sprake van een forse toename in het aantal meldingen. 

"We moeten in ieder geval zorgen dat het geen gevaar wordt voor de publieke gezondheid", aldus Harald Wychgel van het RIVM tegenover NU.nl.

"De besmetting van mens op mens komt weinig voor", stelt Wychgel. "Eigenlijk gebeurt dat alleen als er sprake is van nauw contact. Maar we moeten het natuurlijk wel serieus nemen. Daarom ligt de patiënt nu geïsoleerd in het ziekenhuis."

Spoedzitting

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich steeds meer zorgen over de verspreiding van het MERS-coronavirus, maar de ziekte vormt nog geen wereldwijde medische noodsituatie. Dat heeft de VN-organisatie woensdag laten weten.

Deskundigen van de organisatie vergaderden dinsdag vijf uur lang over de ziekte en kwamen tot de conclusie dat aan de voorwaarden voor een noodsituatie nog niet is voldaan.

Risico

Volgens de definitie van de WHO is daarvan pas sprake als het gaat om een uitzonderlijke gebeurtenis die een risico voor andere lidstaten van de WHO vormt en die een gecoördineerde internationale reactie mogelijk noodzakelijk maakt.

Wel roept de WHO landen waar mensen met het virus zijn besmet, op onmiddellijk maatregelen te nemen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Saudi-Arabië

Bij meer dan vijfhonderd mensen in Saudi-Arabië is de ziekte geconstateerd. Zeker 109 van hen zijn overleden. Vanuit Saudi-Arabië heeft de ziekte zich verspreid over buurlanden. Woensdag werd bekend dat het eerste geval in Nederland is vastgesteld.

Dinsdag was al duidelijk geworden dat er in de Verenigde Staten een tweede besmetting was geconstateerd. Het gaat om een gezondheidswerker uit Saudi-Arabië die via Londen, Boston en Atlanta naar de staat Florida was gereisd.

Dromedarissen

Dromedarissen dragen het virus over. De autoriteiten in Saudi-Arabië hebben daarom volgens de krant Saudi Gazette besloten al die dieren in hun land van een chip te voorzien. Daarop moet informatie staan over de fokker en de herkomst van het dier.

Ook is fokkers en handelaren in dromedarissen aangeraden handschoenen en mondkapjes te dragen. Hoe het virus van dier op mens wordt overgedragen, is niet duidelijk.

Vijf dingen die u moet weten over het MERS-virus