Nederlandse ziekenhuizen gaan vanaf dinsdag op dezelfde manier de kwaliteit van hun zorg op de eigen website publiceren. 

Op de ziekenhuissites is te zien hoe de instellingen scoren op tien categorieën variërend van wachttijden en sterftecijfers tot patiëntervaringen en het risico op infecties.

Het initiatief hiervoor komt van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), die het zogeheten Kwaliteitsvenster dinsdag officieel invoert. Vrijwel alle ziekenhuizen doen mee.

De gegevens die de ziekenhuizen vanaf dinsdag op hun website publiceren zijn grotendeels al openbaar. Dat is het geval bij cijfers die ziekenhuizen verplicht aanleveren aan toezichthouders als de Inspectie voor de Gezondheidszorg, zoals sterftecijfers of de hoeveelheid risicovolle operaties.

Tevredenheid

Voor de categorieën patiëntenervaringen en tevredenheid van medewerkers geldt dat niet, ziekenhuizen publiceren deze cijfers vrijwillig en deze komen voort uit eigen onderzoek.

Desondanks noemt de NVZ de cijfers betrouwbaar. ''Ziekenhuizen willen hun zorg doorlopend verbeteren, dat kan alleen maar aan de hand van correcte en betrouwbare gegevens'', aldus NVZ-voorzitter Yvonne van Rooy.

Directeur Wilna Wind van patiëntenfederatie NPCF noemt het initiatief van de ziekenhuizen ''een flinke stap naar openheid en transparantie''.

De informatie die de ziekenhuizen publiceren gaat over de zorg in het algemeen. De bedoeling is dat de gegevens op den duur aangevuld worden met scores per aandoening of specialisme.