De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft maandag alarm geslagen over de opmars van polio of kinderverlamming. Er moet internationale actie worden ondernomen om de verspreiding van de ziekte tot staan te brengen.

Polio leek vrijwel bedwongen en in maart nog werd India feestelijk poliovrij verklaard. Maar in april is volgens de WHO duidelijk geworden dat polio nieuwe haarden kent in vooral Kameroen, Pakistan en Syrië.

Het virus dreigt zich daarvandaan te verspreiden.

Om te beginnen moeten mensen in die landen die naar een ander land reizen tegen polio zijn ingeënt, aldus WHO-chef Margaret Chan, om 'export' van de ziekte te voorkomen.

Het is volgens de WHO aannemelijk dat volwassen reizigers een belangrijke rol spelen bij de verspreiding van de 'wilde polio' die om zich heen grijpt. Daarom blijft vaccinatie ook in Nederland verstandig.

Polio is in ons land dankzij inenting grotendeels verdwenen sinds de tweede helft van de jaren 50.

Verlammingsverschijnselen

Het virus in het ruggenmerg kan bij jonge kinderen verlammingsverschijnselen veroorzaken. Het is ook vastgesteld in Afghanistan, Ethiopië, Equatoriaal-Guinea, Irak, Israël, Nigeria en Somalië.

In 2012 waren er nog slechts 223 gevallen van polio bekend. Maar in tal van gebieden waar inentingscampagnes worden belemmerd door geweld, keert de ziekte terug. In 2013 waren er 417 gevallen bekend.

Dit jaar zijn er tot eind april al 68 gevallen geregistreerd. Dat is volgens de WHO een heel slecht teken, omdat zich in de maanden van januari tot en met april doorgaans de minste gevallen voordoen.