Op groente en fruit die in de Nederlandse winkels worden verkocht zitten maar heel weinig of zelfs helemaal geen resten landbouwgif. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit desgevraagd aan NU.nl.

Eerder meldde NU.nl aan de hand van een Amerikaans onderzoek dat op met name appels, aardbeien en druiven dermate grote hoeveelheden pesticiden worden aangetroffen dat consumptie ervan het hormoonstelsel kan ontregelen. Pesticiden worden daarnaast vaak gelinkt aan gedragsproblemen bij kinderen. 

De situatie in Nederland is echter anders, zo laat de Voedsel- en Warenautoriteit weten aan NU.nl. Groente en fruit dat in Nederland wordt verkocht, wordt door de NVWA grondig onderzocht op de aanwezigheid van resten landbouwgif. 

Ongeveer 99 procent van het fruit en groente voldoet aan de wettelijke eisen voor resten van landbouwgif. In de enkele gevallen waarbij resten worden aangetroffen, is de hoeveelheid zo laag dat de effecten op de gezondheid bijna altijd verwaarloosbaar zijn. 

Controles

De meeste overschrijdingen komen van groente en fruit dat wordt geïmporteerd uit Zuidoost Azië, China, Kenia, Suriname, Turkije en de Dominicaanse Republiek. Dankzij strengere controles voldoen ook deze landen echter steeds meer aan de strenge eisen.  

Bij de ruim achtduizend monsters die de NVWA tussen juli 2011 en juni 2013 nam, werd in slechts 62 gevallen de gezondheidsnorm overschreden. De norm is echter zo streng dat er alleen een risico is bij het eten van een uitzonderlijk grote portie.

Het Voedingscentrum heeft voor consumenten die meer willen weten een speciale site opgezet met onder meer veelgestelde vragen, video’s en achtergrondinformatie.