Koffie mogelijk goed voor netvlies

Een dagelijks kopje koffie is mogelijk goed voor je ogen. Het voorkomt een verminderd gezichtsvermogen als gevolg van verslechterd netvlies door glaucoom, ouder worden of diabetes.

Een onderzoek bij muizen uitgevoerd door wetenschappers van de Cornell University laat dit zien. Het effect wordt veroorzaakt door het antioxidant chlorogeenzuur.

Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Agriculturual and Food Chemistry.

Het netvlies is een van de meest metabool actieve weefsels in het lichaam. Het vraagt veel zuurstof en is vatbaar voor oxidatieve stress. Een tekort aan zuurstof en de productie van vrije radicalen zorgt voor schade en vermindert het gezichtsvermogen.

Voor de studie werden de muizen blootgesteld aan stikstofmonoxide, dit veroorzaakt oxidatieve stress en vrije radicalen. De muizen die behandeld waren met chlorogeenzuur ontwikkelden als gevolg van de blootstelling echter geen netvliesschade.

Koffie

Volgens hoofdonderzoek Chang Y. Lee geeft het onderzoek ons meer inzicht in de gezondheidsvoordelen van natuurlijke voeding. "Koffie is de meest populaire drank in de wereld en we begrijpen steeds beter welke voordelen het heeft. Eerder onderzoek liet al zien dat koffie de kans verkleint op chronische aandoeningen als de ziekte van Parkinson, diabetes, prostaatkanker, de ziekte van Alzheimer en andere cognitieve achteruitgang."

Vervolgonderzoek moet uitwijzen of we door het drinken van koffie het zelfde effect krijgen als bij de behandeling met chlorogeenzuur. Onderzoekers weten dat chlorogeenzuur wordt opgenomen via de spijsvertering, maar het is nog onduidelijk of het ook daadwerkelijk het netvlies bereikt. Als dit zo is dan kan koffie de ogen 'beschermen'. Ook oogdruppels met chlorogeenzur vormen een mogelijkheid.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie