Senioren die op middelbare leeftijd te veel of te weinig slapen lopen een verhoogd risico op geheugenproblemen. Datzelfde geldt voor mensen bij wie de slaapgewoonten veranderen met de tijd.

Tot die conclusie komen onderzoekers van het Brigham and Women's Hospital in Boston. Ze bestudeerden 15.000 vrouwen van 70 jaar en ouder.

De vrouwen die meer dan negen uur of minder dan vijf uur sliepen hadden een slechter geheugen dan vrouwen die zeven uur per nacht sliepen. Het verschil in geheugen stond gelijk aan ongeveer twee jaren in leeftijd.

Ook de vrouwen bij wie het slaappatroon met twee uur of meer veranderde was sprake van slechter geheugen in vergelijking met vrouwen bij wie het aantal slaapuren gelijk was gebleven.

Voorkomen

Volgens onderzoeker Elizabeth Devore is het heel belangrijk om te kijken welke factoren invloed hebben op de verslechtering van het geheugen. En factoren die je zelf kunt aanpassen, verdienen extra aandacht.

"Voldoende slaap blijkt heel belangrijk. Ons onderzoek suggereert dat slaaptherapie eventuele (mentale) beperkingen kan voorkomen."

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Journal Of the American Geriatrics Society. Het betreft nog geen oorzakelijk verband.