Niet alleen veel jongeren en volwassenen, maar ook veel baby's en peuters blijken te weinig lichaamsbeweging te krijgen. Bovendien bevat hun voeding te veel calorieën.

Dat zegt voorzitter van de Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland (AJN) Lucy Smit dinsdag in het AD. Smit maakt zich zorgen over het gebruik van bijvoorbeeld maxi-cosi's en wat zij noemt 'pyjamapapjes' voor het slapen.

Het bestrijden van obesitas bij jongeren is volgens haar een van de grootste uitdagingen van de jeugdzorg. Ook consultatiebureaus moeten zich daar volgens haar mee bezig houden.

Daarnaast zijn ouders zich volgens Smit onvoldoende bewust van het feit dat jonge kinderen vrij moeten kunnen bewegen om calorieën te verbranden.

"Baby's moeten genoeg tijd in een box of op een boxkleed door kunnen brengen om met hun benen en armen te zwaaien of om te leren rollen." Dat leren ze volgens Smit niet als ze vastzitten in een "maxi-cosi, wippertje of zo'n kuipje". Ook moeten baby's en peuters niet wennen aan te veel eten of eten dat veel calorieën bevat.