Minister gaat knabbelen door visjes niet verbieden

Minister Melanie Schultz van Haegen (Milieu) vindt het niet nodig om het gebruik van baden met knabbelvisjes te verbieden. 

Wel moeten exploitanten er straks voor zorgen dat de spavisjes niet gaan sabbelen aan de voeten en handen van diabetici of mensen met wondjes of een kapotte huid, zoals psoriasispatiënten.

Schultz wil dat gaan regelen, zo kondigde ze dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer aan in antwoord op vragen van de Partij voor de Dieren.

De minister is het met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) eens dat de gezondheidsrisico's van het gebruik van baden met de knabbelvisjes acceptabel zijn, zolang er eisen worden gesteld aan de gebruikers ervan en de hygiëneregels (voor en na behandeling lichaamsdelen wassen) worden nageleefd.

Sauna's

De garra-rufavissen zuigen dode huidcellen en huidschilfers van de opperhuid van de voeten, benen en handen. Het gebruik van de visjes, vaak in sauna's en wellnesscentra, komt oorspronkelijk uit Turkije, India en het Verre Oosten.

Volgens het RIVM, die baden met de kleine, tandeloze karperachtigen had onderzocht, kunnen de visjes infecties overbrengen bij mensen met een verminderde weerstand of een kapotte huid.

Volgens bedrijven die de behandeling met de spavisjes aanbieden, zorgen de diertjes voor een zachte en gladde huid en een ontspannende massage.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie