Op ongeveer zeven op de tien navulverpakkingen voor elektronische sigaretten staat niet duidelijk vermeld dat het goedje giftig is. 

Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dinsdag.

De ondernemers die de regels overtreden, moeten van de NVWA hun etiketten aanpassen. Anders riskeren ze een dwangsom.

Er zou volgens de NVWA een symbool van een doodshoofdje op de verpakkingen moeten staan, om aan te geven dat de vloeistof giftig is. Op 108 van de 151 verpakkingen met nicotine stond het symbool niet, terwijl dat verplicht is.

Kinderen

Vooral voor kinderen is de vloeistof gevaarlijk, omdat één slokje van de vloeistof bij hen al tot een ''acute nicotinevergiftiging'' kan leiden.

Volgens het onderzoek werd tot 2012 ''slechts incidenteel melding gemaakt van inname van navulvloeistoffen'', maar steeg het aantal meldingen vorig jaar aanzienlijk. ''Over het hele jaar werden meer dan dertig meldingen ontvangen. De blootstellingen betreffen vooral kleine kinderen die zuigen aan een navulflesje.''

Sluiting

Er zijn kinderen in het ziekenhuis beland, in het buitenland zijn er doden gevallen. Volgens de autoriteit is het dan ook goed dat op de navulverpakkingen een voor kinderen lastig te openen sluiting zit. Anderzijds kon een deel van de onderzochte bedrijven geen certificaat tonen dat bewijst dat de sluiting echt veilig is.

Het gebruik van de e-sigaretten zelf levert volgens de NVWA maar een ''beperkt risico op acute vergiftiging op'', al kan de nicotine wel giftig zijn.

Markt

Het is volgens het onderzoek onduidelijk hoe groot de markt is voor de e-sigaretten en de bijbehorende navulverpakkingen. Wel is volgens de onderzoekers bekend dat 175.000 mensen in Nederland regelmatig een elektronische sigaret opsteken en dat de verpakkingen met zogenoemde e-liquids gemakkelijk te verkrijgen zijn in winkels en op internet.