Het vetgehalte en de vetzuursamenstelling van dezelfde soorten snacks kan per fabrikant aanzienlijk verschillen.

Fabrikanten van onder meer saucijzenbroodjes, frikadellen, hamburgers kunnen hun snacks dus gezonder maken door de vetzuursamenstelling te verbeteren.

Dat komt naar voren uit een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Voor het onderzoek zijn in augustus 2012 128 onbereide snacks bestudeerd, verdeeld over negen soorten en afkomstig uit verschillende supermarkten, bakkers, fastfoodketens, tankstations en kiosken.

Saucijzenbroodje

Uit de analyses van grote hartige snacks blijkt dat het saucijzenbroodje het meeste vet bevat (23,3 procent), gevolgd door de hamburger met gemiddeld 17,3 procent vet.

Ook een frikadel bevat gemiddeld veel vet: 16,1 procent. De kaassoufflé en het saucijzenbroodje bevatten gemiddeld het meeste verzadigd vet op het totale gehalte aan vetzuren (respectievelijk 53,2 procent en 52,8 procent).

De grootste verschillen in vetgehalte trof de NVWA aan bij de loempia en de hamburger. Zo bevatte de ene loempia 4,5 keer meer vet dan de andere. En de minst vette hamburger had 4 keer minder vet in zich dan de vetste.