Een experiment waarin onderzoekers harten volledig lieten herstellen nadat ze die grotendeels hadden weggesneden, blijkt erg moeilijk door anderen te herhalen.

In het tijdschrift Stem Cell Reports meldt een Deens onderzoeksteam deze week niet te zijn geslaagd in het behalen van hetzelfde onderzoeksresultaat.

Hartcellen kunnen zich normaal gesproken niet delen. Beschadigd hartweefsel is dan ook onherstelbaar. Toen onderzoekers van de Universiteit van Texas in 2011 meldden dat ze wél herstel zagen, was dat wereldnieuws. Het artikel is inmiddels ruim driehonderd keer aangehaald door collega-onderzoekers.

De procedure van het Amerikaanse onderzoeksteam bestond uit het wegsnijden van 15 procent van het hart, bij muizen van een dag oud. Binnen 21 dagen was het volledig hersteld. Tot dan toe was een dergelijke regeneratie van het hart alleen bij zebravissen en salamanders waargenomen.

De Denen wilden deze techniek gaan toepassen en volgden het protocol van de Amerikanen. Zonder succes dus. Meerdere groepen hebben vergelijkbare problemen gerapporteerd.

Verkeerd gedaan

Niet alle onderzoeksgroepen die probeerden de techniek toe te passen faalden. James Martin, van het Baylor College of Medicine in Houston verklaarde tegenover nieuwswebsite the Scientist dat zijn onderzoeksgroep er wel in is geslaagd. Martin reisde naar Dallas om de techniek hoogstpersoonlijk te leren van de Texaanse collega's.

Die resultaten suggereren dat de Denen iets verkeerd hebben gedaan, maar dat is een te simpele conclusie, vinden ze zelf. Ze willen de verschillen tussen hun techniek en die van de Amerikanen verder onderzoeken, omdat er mogelijk een biologisch mechanisme onder schuilt.