Patiënten die in trance raken tijdens operaties aan hartritmestoornissen hebben minder pijn en angst.

Dat concluderen Deense onderzoekers. Ze presenteren hun onderzoek zaterdag tijdens EuroHeartCare 2014.

In de studie werden de ervaringen van 76 patiënten met de trancebehandeling vergeleken met die van zeventig patiënten zonder.

De behandelingen waren verder identiek; operaties van twee tot vier uur, met lokale verdoving en pijnstillers op aanvraag. Alle patiënten moesten op gezette tijden hun nervositeit en pijn aangeven via een score.

Huisje op het strand

In de groep met trancebehandeling vroegen de verpleegsters de patiënt een veilige, fijne plek voor te stellen. Dat kon een huisje op het strand zijn, maar ook een bos of waar dan ook. Op het moment dat er in de behandeling een pijnlijke sensatie was, stuurde de verpleegster dat richting een situatie die paste bij die fijne plek.

De mensen die deelnamen aan deze visualisaties rapporteerden minder nervositeit en vroegen om minder pijnstillers dan de controlegroep. Als ze wel pijn voelden, was dat toch even hevig.

Een deel van de experimentele groep werd achteraf geïnterviewd. De patiënten gaven aan dat de trance hen meer gevoel van controle over de pijn gaf, en dat de hele operatie sneller voorbij leek te gaan.