Fonteinen en waterspuitertjes in straten en op pleinen vormen ook een gezondheidsrisico. Het water, meestal regenwater, is namelijk niet schoon.

Dat blijkt woensdag uit een onderzoek van de Universiteit Utrecht (UU).

Vooral kinderen spelen op warme dagen graag met de fonteintjes.

Volgens berekeningen van onderzoekster Heleen de Man van de UU wordt gemiddeld 1 op de 25 kinderen ziek na het spelen met een 'bedriegertje', een waterspuiter die bij verrassing uit de grond komt, als deze met regenwater is gevuld.

Hondenpoep

Bij heel warme dagen kan dat oplopen tot een op de drie kinderen. De oorzaak is dat het waterreservoir onder de grond wordt vervuild met honden- en vogelpoep.

Kinderen krijgen het water bij het spelen op hun handen, in hun gezicht, ze ademen het in en soms slikken ze het in, zegt De Man. De bacteriën in het water kunnen leiden tot diarree en overgeven. Ze raadt gemeenten aan deze bedriegertjes te vullen met drinkwater.

Rioolwater

Ook fonteinen in vijvers en plassen water die op straat blijven staan na een heftige regenbui zijn niet veilig. Dat komt doordat deze na extreme regenval worden vermengd met rioolwater.

Stichting Rioned, die betrokken was bij het onderzoek van De Man, vindt dat ouders hun kinderen beter moeten voorlichten over de risico's van regenwater op straat. ''Ouders laten kinderen ook geen snoepje opeten dat ze op straat vinden omdat dat vies is'', zei directeur Hugo Gastkemper van Rioned woensdag.

De stichting pleit verder voor technische maatregelen om te voorkomen dat kinderen vervuild water binnenkrijgen.