Oudere en kale mannen zijn de doelgroep dit jaar bij de Nationale Huidkankerdag in mei. ''We willen weg van het strandbalfenomeen: campagnes met jonge vrouwen met kinderen en ballen op het strand."

Dat zegt zegt Tamar Nijsten, hoogleraar epidemiologie van huidkanker en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV).

"Inmiddels is wel duidelijk dat het belangrijk is om kinderen goed in te smeren. We willen nu vooral de kale 65-plusser bereiken. Want die loopt ook een groot risico op huidkanker'."

Volgens Nijsten gaan gepensioneerde mannen vaak op vakantie en gaan ze fietsen en doen aan tuinieren. "Kortom: ze zijn veel buiten en krijgen dus veel zon op hun kale hoofd.''

Basaalcelcarcinoom

Deze mannen hebben volgens Nijsten grote kans op een basaalcelcarcinoom. Dat is een vorm van huidkanker die een op de vijf Nederlanders krijgt en die doorgaans niet dodelijk is.

''Maar het kan wel heel vervelend zijn. Hoe langer mensen wachten, hoe groter de vlek die uiteindelijk weggehaald moet worden. Een stuk van 1,5 centimeter is best groot als het op je neus zit. Dat is niet alleen onesthetisch, maar kan ook fysiek lastig zijn. Het kan bijvoorbeeld je zicht of ademhaling belemmeren", legt Nijsten uit.

Man-eigen

Volgens de dermatoloog is het man-eigen om lang te wachten met naar de dokter gaan. ''Mannen vragen niet graag de weg, ze vragen niet graag hulp of advies, ze gaan ook niet graag naar de dokter'', weet Nijsten. ''En ze bagatelliseren eerder. Vrouwen zouden nooit een jaar lang met een wondje in hun gezicht blijven rondlopen dat maar niet heelt. Mannen wel. Vaak is dat niet-helende wondje huidkanker.''

De Nationale Huidkankerdag is dit jaar op 17 mei. Op die dag kunnen mensen gratis hun huid laten checken door dermatologen bij meer dan tachtig ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra. Naast oude kale mannen worden ook buitensporters en mensen die buiten werken aangespoord om zich te laten checken.