Dinsdag 24 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
India

India poliovrij verklaard

India wordt donderdag officieel poliovrij verklaard door de wereldgezondheidsorganisatie WHO. Dat gebeurt nadat drie jaar lang geen nieuwe poliogevallen in dat land zijn vastgesteld.
Door ANP

Dat meldt CNN donderdag.

Het uitbannen van de kinderverlammingsziekte in India wordt als een van de belangrijkste prestaties gezien in de ontwikkeling van de volksgezondheid in de wereld.

Vijf jaar geleden werd bijna de helft van de poliogevallen in de wereld geconstateerd in India. Door de overbevolking en slechte sanitaire voorzieningen was de ziekte moeilijk aan te pakken.

Motor

Door onder meer een enorm vaccinatieprograma is de ziekte nu verleden tijd in India. Het laatste geval dat werd vastgesteld, was bij een tweejarig jongetje in januari 2011 in West-Bengalen. Landen waar de ziekte nu nog een groot probleem is, zijn Pakistan, Nigeria en Afghanistan. In 1988 waren dat nog 125 landen.

In het zuidwesten van Pakistan werd donderdag een vaccinatieteam aangevallen door twee gewapende mannen. Die openden het vuur waardoor een persoon omkwam. Ze vluchtten daarna op een motor. De vaccinatieams in de provincie Beloetsjistan worden regelmatig door militanten aangevallen, mogelijk uit geloofsoverwegingen.

Aanbevolen artikelen