Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Kweekhuid alternatief voor dierproeven'

Stukjes opgekweekte huid zijn in bepaalde gevallen een goed alternatief voor dierproeven met een medisch doel.
Door ANP

Dat stelt dermatoloog Ellen van den Bogaard, die het werkingsmechanisme van teerzalf ophelderde en er zo achter kwam waarom die zalf effectief is tegen eczeem.

Dat deed ze in het laboratorium met driedimensionaal opgekweekte menselijke huid, die veel lijkt op de echte huid.

''Dierproeven voor medische doeleinden zullen altijd wel nodig blijven. Bijvoorbeeld als we willen weten hoe een levend wezen, ziek of gezond, reageert op een bepaalde stof'', aldus Van den Bogaard, die vrijdag promoveert aan het Radboudumc. ''Maar tegenwoordig kunnen we steeds meer afzonderlijke weefsels natuurgetrouw namaken in het lab. En daarmee kunnen we een deel van de dierproeven vervangen.''

Biobank

Het dermatologisch laboratorium van het Radboudumc heeft een biobank van zieken en gezonde huidcellen van mensen. Die cellen kunnen zich, met groeistoffen, ontwikkelen tot een driedimensionaal stukje huid.

In die gereconstrueerde huid kon Van den Bogaard de ontwikkeling van de huid bestuderen en het verloop volgen van ziekten als eczeem. Het meest opzienbarende resultaat was dus de werking van koolteer, dat wordt verwerkt in zalf, crèmes en shampoo.

''Het is heel belangrijk dat we nu weten dat teerzalf zo gunstig werkt in dit specifieke geval. Daarmee komt het in beeld als aangrijpingspunt voor nieuwe geneesmiddelen.''

Aanbevolen artikelen