Mensen die op jonge leeftijd sporten, vergroten daarmee de grootte en sterkte van hun botten. Op latere leeftijd heb je daar nog steeds profijt van, zo blijkt uit een studie van een Amerikaanse en Australische onderzoekers.

Aan het onderzoek deden 103 professionele honkballers mee. Het bot in de bovenarm van hun werparm bleek tot twee keer zo sterk te zijn als het bot in hun andere bovenarm. Hierbij werk gekeken naar de botdichtheid en de grootte van het bot.

Na hun sportcarrière bleven sommige honkballers veel bewegen, anderen niet. Bij degenen die stopten met sporten, nam de botmassa in de werparm af tot deze weer ongeveer hetzelfde was als in hun andere arm, maar de grootte niet. De grootte nam gemiddeld af tot 56 procent van het oorspronkelijke formaat, dus het bot van de werparm behield nog wel enige sterkte-eigenschappen.

Bij proefpersonen die hun armen bleven gebruiken, waren de voordelen nog groter. Hun botdichtheid bleef hoger, maar werd wel wat lager dan tijdens hun sportcarrière. Tegen de tijd dat zij senioren waren, hadden ze nog zo’n 50 procent over van de extra botsterkte die ze vroeger hadden ontwikkeld.

Belangrijker

Deze uitkomsten wijzen erop dat beweging tijdens de jeugd nog belangrijker is dan werd gedacht. Botbreuken komen vaak voor bij ouderen. Als jongeren voldoende bewegen, verkleinen ze daarmee hun risico op broze botten.

De resultaten van het onderzoek verschenen in Proceedings of the National Academy of Sciences.