Een selecte groep borstkankerpatiënten kan na de operatie waarmee een tumor verwijderd wordt, veilig afzien van chemotherapie. 

Uit een onderzoek naar de werkzaamheid van een specifieke test, de MammaPrint, blijkt dat goed voorspeld kan worden of patiënten uitzaaiingen krijgen of niet.

Als blijkt dat de kans op uitzaaiingen erg klein is, is chemotherapie niet nodig.

Na een operatie wordt vaak chemotherapie gegeven om eventueel uitgezaaide kankercellen via de bloedbaan in het lichaam op te sporen en te vernietigen.

''Hoe minder vaak we onnodige chemo moeten geven, hoe beter. Want chemo kan heel wat heftige bijwerkingen hebben'', zei arts-onderzoeker Caroline Drukker van het Antoni van Leeuwenhoek dinsdag.

Vermoeidheid

Chemotherapie heeft veel bijwerkingen zoals vermoeidheid, haaruitval en misselijkheid. ''Ook emotioneel is het aangrijpend. Vrouwen kunnen vervroegd in de overgang komen. Ze krijgen dan bijvoorbeeld last van opvliegers en, nog belangrijker, kunnen geen kinderen meer krijgen. Chemo is veel ingrijpender dan veel mensen denken'', stelt Drukker.

De MammaPrint is een moleculaire test waarbij in tumorweefsel gekeken wordt naar zeventig genen die aan kanker gerelateerd zijn. Die kunnen wat zeggen over het risico op uitzaaiingen. De test is ontwikkeld in 2002 en is al een jaar of tien op de markt. Hij wordt vergoed door de meeste zorgverzekeraars.

Laag risico

In de studie werd gekeken naar tweehonderd vrouwen, allemaal met een laag risico op uitzaaiingen volgens de MammaPrint. De helft van deze vrouwen zou volgens de gangbare protocollen in aanmerking komen voor chemotherapie, de andere helft niet. In de studie kreeg geen van deze tweehonderd vrouwen chemo. Van de groep vrouwen die eigenlijk in aanmerking zouden komen voor chemo, had geen enkele vijf jaar later uitzaaiingen.

Toch houdt Drukker nog een slag om de arm. ''Tweehonderd patiënten is niet een heel grote groep. Momenteel is het nog wachten op de resultaten van een grote internationale studie naar de MammaPrint. Maar de vraag is: wat doen we in de tussentijd? Het lijkt veilig om de MammaPrint te gebruiken bij patiënten waarbij we twijfelen of chemotherapie toegevoegde waarde heeft.''

Drukker promoveert eind deze maand op haar bevindingen.