Driekwart van de mensen die geïnfecteerd raakt met het griepvirus vertoont geen symptomen. Tot die conclusie komen onderzoekers van het University College London.

Volgens hen krijgt ongeveer een op de vijf mensen de griep; dit geldt voor zowel de 'gewone' griep als bijvoorbeeld de Mexicaanse griep in 2009. Deze infectie leidt echter maar bij 23 procent tot ziektesymptomen.

Slechts 17 procent was zo ziek dat ze een bezoek brachten aan de huisarts.

"De gerapporteerde gevallen van influenza zijn slechts de top van een grote ijsberg", aldus onderzoeker Andrew Hayward. "Nationale surveillancesystemen kijken alleen maar naar de mensen die medische hulp zoeken."

Samen met zijn collega's keek Hawyard naar The Flu Watch-studie. In deze studie werden huishoudens gevolgd gedurende zes griepseizoenen van 2006 tot 2011. Deelnemers van de studie gaven voor en na het griepseizoen een bloedmonster en wekelijks vertelden ze de onderzoekers of ze last hadden van griepsymptomen.

Wanneer er sprake was van klachten namen ze een slijmmonster uit hun neus.

Overlijden

"De meeste mensen gaan niet naar de dokter als ze griep hebben. En zelfs wanneer ze wel langs de huisarts gaan, worden griepklachten vaak niet herkend. Als we het aantal mensen dat de griep krijgt onderschatten, overschatten we het deel dat in het ziekenhuis eindigt of overlijdt als gevolg van de griep", stelt Hayward.

Dit is vooral van belang voor preventieprogramma's.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in The Lancet Respiratory Medicine.