Zondag 7 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
medicijnen

Steeds meer medicijnen niet te krijgen

 Het aantal medicijnen dat tijdelijk of permanent niet te krijgen is bij de apotheek is in tien jaar tijd hard gestegen.
Door ANP

In 2004 ging het om 91 medicijnen, in 2013 waren 426 geneesmiddelen niet leverbaar. Dat blijkt uit cijfers van de apothekersorganisatie KNMP waar het AD donderdag over schreef.

Volgens een woordvoerder van de KNMP zijn de tekorten te wijten aan twee factoren. Productieproblemen in verre landen kunnen ervoor zorgen dat een middel tijdelijk niet verkrijgbaar is.

Aan de andere kant is Nederland voor de grote buitenlandse farmaceutische bedrijven geen aantrekkelijke afzetmarkt, zegt de woordvoerder. Dat heeft onder meer te maken met het beleid van de overheid om de prijs van medicijnen laag te houden, aldus de zegsman.

Ranbaxy

Aan de andere kant kunnen productieproblemen in verre landen kunnen ervoor zorgen dat een middel tijdelijk niet verkrijgbaar is. Dat speelt momenteel rond geneesmiddelen van de Indiase fabrikant Ranbaxy. Sinds januari geldt een importverbod op bepaalde grondstoffen van Ranbaxy.

Artsen kunnen medicijntekorten registreren bij een aparte organisatie van de KNMP, Farmanco. Uit gegevens van Farmanco blijkt dat onder meer een astmamedicijn, een medicijn voor patiënten met een trage schildklierwerking en een kankerremmend middel voor mensen met lymfeklierkanker niet beschikbaar zijn.

Een verklaring voor de sterke stijging van medicijntekorten kon de woordvoerder overigens niet geven.


Lees meer over:

medicijnengeneesmiddelen

Aanbevolen artikelen